top of page

FORMATS

BOK-tent

Dit is de originele BOK: Een zeshoekige, groen en rode tent. De zijkanten kunnen open in de zomer, en in de winter wordt de ruimte verwarmd. De tent kan ook omgevormd worden tot een stedelijke kiosk, waar alleen het dak en de structuur overblijven om een openluchtklaslokaal te creëren. De tent biedt plaats aan tussen 2 en 20 personen. Verschillende 'bodies of knowledge' komen hun kennis delen in de tent. Iedereen is welkom, reserveren is niet nodig.

BOK te voet

BOK te voet is in 2021 geboren tijdens de lockdown vanwege COVID-19. Gedurende meer dan zes maanden was elke ontmoeting buiten de familiekring verboden. Wat nog wel mocht was wandelen, buiten, met maximaal vier personen.​ In deze periode werd de BOK-tent omgetoverd tot een BOK te voet: een reizende school, waar je al wandelend van een persoon, een "body of knowledge" kon komen leren. Het startpunt was een rode parasol die ons, in alle weersomstandigheden, eraan herinnerde: 'Dit is een plek waar je van elkaar kan leren. '

BOK-telefoon

BOK-telefoon was een ‘schakelbord’ dat de kennis van 35 Brusselse jongeren samenbracht in mei 2021, tijdens een weekend van het Kunstenfestivaldesarts. Het ontstond uit een lange reeks workshops met twee Brusselse klassen (Atheneum Brussel en Institut Sainte-Marie), in het kader van het twee-jarig traject The Class.

Het publiek werd uitgenodigd om een fictieve telefooncel te bezoeken in de tuinen van Institut Pacheco. Daar konden ze jongeren opbellen, die hun beantwoordde vanuit hun klaslokalen, omgetoverd tot callcenters, om van hen te leren over onderwerpen die de tieners zelf hadden gekozen en uitgewerkt onder begeleiding van het BOK-team.

Big BOK Multiplication

BBM was een unieke leernamiddag, waarbij een vijftigtal 'bodies of knowledge' samenkwamen om een publiek van ongeveer 150 mensen te ontmoeten in Kaaitheater op 13 maart 2022. De traditionele scheiding tussen podium en publiek trotserend, werd het podium gebruikt als plek om samen te komen, met de tent in het midden. Het hele theater - met inbegrip van backstage, opslagruimtes, inkomhal, foyer, balkon, kleedkamers, ... - werd gebruikt om plaats te bieden aan twintig verschillende 'leercirkels’, elk bestaande uit twee verschillende 'leersessies'.

BOK Lokaal

BOK Lokaal is een overdrachtsprotocol om de ervaring van BOK in Brussel door te geven zodat een lokaal team en lokale partners hun eigen BOK kunnen creëren in hun eigen stad. Het BOK Brussels team geeft de methodologieën en ervaringen door om een reeks publieke leerdagen te organiseren, gespreid over verschillende maanden. Deze begeleiding heeft als doel een duurzame manier van werken voor te stellen met behoud van de artistieke integriteit van BOK. Deze samenwerking steunt op de specifieke context, van een specifieke locatie of buurt.

BOK Learning Days

BOK Learning Days is een lichter overdrachtsprotocol dat lokale organisaties toelaat om hun eigen tijdelijke BOK en een lokale leergemeenschap in hun buurt op te bouwen. Tijdens een traject van drie tot zes weken brengt het BOK Brussel team de kern van het project over naar een lokale gemeenschap van 8 tot 15 deelnemers. 

Deze overdracht omvat methodologieën voor het opsporen van onderbelichte kennis, het oefenen van actief luisteren, het beschouwen van kennisoverdracht in zijn performatieve dimensies en het in gesprek gaan met mensen op basis van kennis die ze kunnen delen in de tent. Het BOK Brussels team bouwt samen met de deelnemers aan een vier- tot zesdaags publiek programma, waarbij een lokaal corpus van belichaamde kennis wordt gecreëerd, en zo gedeeld kan worden met een breder publiek.

bottom of page