top of page

​

Context

​

​

Naar wie zouden we moeten luisteren?

Van wie zouden we moeten leren? 

Heb je een levenservaring of -verhaal dat je graag zou delen?

Zou je kunnen vertellen over bepaalde delen van deze stad of in dit land, of van de wereld waar we niet genoeg over weten?

Is er specifieke kennis of een vaardigheid die je graag zou delen? 

Denk je soms dat je niets weet?

Zou je kunnen vertellen over bepaalde periodes in de wereldgeschiedenis die meer aandacht zouden moeten krijgen?

Welk leermoment zal je nooit vergeten?

Wat zou je willen ontleren?

 

BOK is een nomadische klasruimte, gedeeld door mensen die samen komen leren, die te vinden is in verschillende publieke ruimtes in Brussel. BOK kan tussen drie en dertig personen ontvangen - met mogelijkheden om te krimpen en uit te breiden. Er wordt een openbaar programma voorgesteld, samengesteld uit en door verschillende "bodies of knowledge" die in de buurt wonen. Formats variëren tussen workshops, discussies, dialoog, spel, luistersessies, enz. Iedereen kan voorstellen doen en iedereen kan deelnemen, volgens de intenties van BOK.

 

BOK is een plaats voor de uitwisseling van niet-dominante, onderbelichte en/of onderdrukte kennis. Het is intergenerationeel en inclusief (door soms exclusief te zijn). BOK stelt de dominante visies op wat kennis is en hoe deze kan worden uitgewisseld, in vraag, en wil zo bijdragen aan een maatschappij die sociaal rechtvaardig is, generatief in plaats van exploitatief, en ecologisch duurzaam in een wereld die het menselijke en het niet-menselijke omvat.

​

BOK is een meertalige en transculturele plek met een poly-centrisch wereldbeeld en alternatief, belichaamd leren als bindweefsel. In BOK proberen we te spreken vanuit posities die we misschien niet noodzakelijkerwijs gewend zijn en proberen we de gebruikelijke hiërarchie waarin stemmen worden gehoord, te ondermijnen.

BOK is een polyfone ruimte voor vragen, waar we openstaan voor verschillende soorten en vormen van kennis en waar we allemaal weten dat we niet weten.

BOK functioneert als platform, als ontmoetingsruimte en als instrument. In BOK weigeren we de loskoppeling van het gekende en de kenner, en schorten we de scheiding tussen geest, lichaam en wereld op.

 

BOK werd geboren als een idee van kunstenares Sarah Vanhee in 2016, terugdenkend aan haar eigen formele ervaringen met scholen, en hoe die in strijd waren met haar eeuwige verlangen en plezier om te leren. Vanhee beschouwde kennisuitwisseling als een performatieve en poëtische daad, een act van samen delen en construeren. Ze stelde zich voor hoe een publieke ruimte een plek zou kunnen worden voor kennisuitwisseling tussen zeer diverse mensen in de stad; een plek waar kennis vergaard wordt die nuttig kan zijn voor een maatschappij van vandaag en morgen, die sociaal rechtvaardig en ecologisch duurzaam zou zijn, niet gebaseerd op vage ideeën van gelijkgestemden, maar op concrete collectieve intelligentie. En hoe deze plek om te leren ook een plek zou kunnen zijn om te luisteren, te genezen, te herinneren, zich te verbeelden, vanuit het hele bewustzijn van een mens, niet alleen vanuit de ratio.

Sarah Vanhee is een kunstenares die liever radicale verbeelding in praktijk brengt dan dat ze probeert de bestaande realiteit te veranderen. In die zin is BOK een poëtisch en politiek voorstel aan de wereld.  Tegelijkertijd bevraagt en informeert BOK als artistiek werk duidelijk bestaande kennisinstellingen, vanuit een feministisch en dekoloniaal perspectief.

 

In het kader van dit onderzoek naar BOK is Vanhee momenteel doctorandus aan ARIA en het Conservatorium Antwerpen, waar ze een mandaat kreeg voor een artistiek doctoraat.

 

Tot 2022 was BOK semi-nomadisch aanwezig zijn op verschillende locaties in Brussel, en later in verschillende Europese steden. Een "leergemeenschap" groeit, met de ondersteuning van het BOK-team. BOK is voortdurend in transformatie.

 

 

 

* Concepten zoals hierboven beschreven zijn geïnspireerd op het werk van bell hooks, Paolo, Freire, G.C. Spivak, Achille Mmembe, Audre Lorde, Donna Harraway, Grada Kilomba, N. El Sadaawi, Tagore, Olivia Rutazibwa en vele anderen.

​

​

Sarah Vanhee, zomer 2020.

www.sarahvanhee.com

bottom of page